Odile Kinart

Biography

Odile Kinart werd in 1945 in Belgisch Limburg geboren en volgde een sculptuuropleiding aan de kunstacademie van Genk. Vanaf 1990 werd deze Vlaamse artieste bekend door haar creaties in keramiek. Sinds 1995 verkiest de kunstenares brons als beeldend materiaal. Sedert kort werkt ze ook in glas en polyester. Kinart exposeerde in België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië, Canada en de USA.

De speelse lichtvoetigheid van haar sculpturen die zijn oorsprong vindt in precolumbiaanse kunst en oude Afrikaanse, houten beelden is ondertussen overbekend. De werken van Odile Kinart hebben een erg herkenbare stijl die ondertussen prijkt op locaties wereldwijd. Die stijl vond ze naar eigen zeggen als bij toeval. Odile Kinart: “Ik ben geïnspireerd door precolumbiaanse kunst en ook door de oude Afrikaanse, houten beelden zoals je die aantreft in het museum van Tervuren. Etnische kunst trekt me aan, omdat ze sober en eenvoudig is, bijna kinderlijk, maar met een grote expressiviteit. Ook merk je aan dit soort kunst vaak dat de verhoudingen niet noodzakelijk kloppen maar je voelt vooral de scheppingsvreugde waarmee ze werden gemaakt.

De sculpturen van Odile Kinart lijken telkens herleid tot de essentie.   Verstilde kunst Er dan is er die bevreemdende spanningsboog die zich meesterlijk tussen de kunstenares en haar werken in nestelt en die subtiel een glimp van de artieste lijkt te onthullen. Odile Kinart: “Ik heb een bijzondere fascinatie voor het ‘verstilde’ aspect in kunst. Ieder mens heeft voorkeuren of afkeuren die niet dienen gerechtvaardigd te worden. Ik hou van kindertekeningen, volkskunst, een in de vorm van een koffiepot gesnoeide buxus, oud speelgoed of vergeten stripfiguurtjes. Ik verdedig dat niet als kunstvorm, het is dit soort stijl dat beter bij mij lijkt te passen. Een mens heeft veel facetten, ik voel mij van nature aangetrokken door het speelse. Het is zeker niet zo dat men de kunstenaar kent door zijn werk. Je kan heel blije werken maken en toch heel somber zijn. Je kan in jouw werk als het ware iets uitdrukken waarnaar je verlangt maar wat je niet bent. Ik wil ‘verstilling’ uitdrukken, harmonie, lichte humor maar zelf ben ik een workaholic, gedreven en rusteloos. Ik beeld een toestand uit waarnaar ik verlang, maar die ik niet bezit.”

Artworks in the gallery