Stephane Joannes

Biography

In Le Havre werd Stépane Joannes getroffen door de enorme zeeschepen die over alle zeeën en oceanen varen. Voor hem hebben deze enorme transporteurs een eigen karakter en zijn werelden op zichzelf. Stéphane geeft dit gevoel nadrukkelijk weer door de schepen een verstilde en geabstraheerde achtergrond te geven. De zee is spiegelglad, de luchten zijn roerloos en de horizon eindeloos, zijn schepen worden niet beroerd door het weer, niet door de mens.

Slechts één dimensie beroert deze enorme gevaarten onafwendbaar: tijd. De schepen tonen hun lange en vaak ruwe verleden. Hoe rustig de omgeving die Joannes hen ook geeft, de schepen getuigen van hard werk, beukende golven en van de brandende zon. De strakke lijnen van de schepen lijken wat aangetast, roest groeit over de huid waardoor hun vergankelijkheid onmiskenbaar wordt. Het is dan ook juist het idee dat zelfs ook deze enorme en stoere organismen er op een dag niet meer zullen zijn dat de werken van Joannes zo spannend maakt. De stilte die om deze oude kracht hangt maakt dit gevoel des te sterker.

Stéphane schildert veelal op grote doeken, zelfs op twee- of drieluiken waardoor de overweldigende grootte van de schepen wordt benadrukt. En toch, ook op zijn kleinere werken komt de monumentaliteit van de schepen zeer tot zijn recht.

 

Artworks in the gallery

menu